Dørene er atter smækkede for kurderne ved Geneve

Kurdiske PYD, der kontrollerer det meste af det nordlige Syrien, er for tredje gang holdt udenfor Geneve-fredsforhandlingerne. Det sker dagen efter, at tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoğlu truede Geneve med at boykotte fredsforhandlinger, hvis PYD bliver inviteret.

Først var de inviterede og så var de ikke. Indenfor sidste uges tid har der været store spekulationer om, hvor vidt kurdiske PYD ville blive inviteret til fredsforhandlingerne i Geneve. Forhandlingerne blev rykket mandag til fredag, alene på baggrund af stor uenighed omkring kurdisk deltagelse ved PYD. ”Vi boykotter Geneve, hvis PYD bliver inviteret”, sagde den tyrkiske udenrigsminister Cavuşoğlu i tirsdags. En lignende udtalelse kom fra den tyrkiske statsminister Davutoğlu i sidste uge, da han blev interviewet af CNNs Christiane Amanpour. ”PYD er en del af terrororganisationen PKK. Vi vil ikke tolerere nogen som helst forsøg på at hjælpe PKK-relaterede grupper. Vi vil tage alle foranstaltninger, hvis de allierede vælger at bevæbne YPG (PYDs militante arm)”, sagde Davutoğlu til CNN.

Udmeldingen om at PYD alligevel ikke er blevet inviteret til Geneve, kom dagen efter den tyrkiske udenrigsministers boykot-udmelding. Det var den franske udenrigsminister Laurent Fabius der afslørede, at FNs Syrien-repræsentant Stephan de Masturi har valgt PYD fra, efter store overvejelser. PYDs medformand Salih Müslim har udtrykt sin misfornøjelse til den tyrkiske nyhedskanal IMC, over ikke at blive inviteret til fredsforhandlinger, trods deres territorielle magt i Syrien. ”Fred i Syrien er utænkeligt uden os, Tyrkiets diplomatiske forsøg på at holde ude af fredsforhandlingerne, er en indblanding i Syriens indenrigspolitik og viser at de ikke er interesseret i en fredelig løsning”, sagde Müslim.

Tyrkiet strategisk svag, men diplomatisk stærk

Det er ingen hemmelighed, at PYD/YPG i Nordsyrien allerede er både USA og Ruslands stærkeste allierede i kampen mod IS. Kurderne i Nordsyrien har vist sig at være de mest effektive krigere mod IS. Endvidere har PYD mere eller mindre overbevist Vesten om en alternativ demokratisk federation, der kan tegne fremtiden for Syrien og ikke mindst det konflikterede Mellemøsten.

Tyrkiet har ført en mislykket kampagne for at fremstille PYD/YPG som en terrororganisation, på grund af sin tilknytning til PKK, der stadig er på terrorlisten i EU og USA. Så sent som i sidste uge, besøgte den amerikanske vicepræsident Joe Biden Tyrkiet, hvor han blandt andet forklarede, at USA skelner imellem PKK og PYD i modsætning til Tyrkiet.

En lignende kommenter kom fra den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov ved et pressemøde for nyligt. ”Vi ser helst PYD på forhandlingsbordet i Geneve, men vi vil acceptere beslutningen, hvis ikke de bliver inviteret”, sagde Lavrov. Den russiske udenrigsminister tog i december 2015 imod en kurdisk delegation, heriblandt HDP medformand Selahattin Demirtaş og Selahattin Soro, KNKs (Kurdistans National-Kongres) repræsentant i Rusland.

Mødet mellem russerne og kurderne kom kort efter Tyrkiets nedskydning af det russiske jetfly. Efterfølgende har den tyrkiske regering beskyldt pro-kurdiske HDP for ’forræderi’. Til grund for det ligger Tyrkiets frygt for at russisk støtte til kurderne på den anden side af Tyrkiets grænse, vil styrke de tyrkiske kurdere. Frygten er heller ikke helt paranoid, da de seneste optøjer i det sysøstlige Tyrkiet netop underbygger konstateringen om, at udviklingerne i Syrien direkte påvirker grænseområdet i Tyrkiet.

Trods Tyrkiets ensomme politik i Syrien, er det en diplomatisk sejr for landet, at de rent kan påvirke gæstelisten på Geneve. Tyrkiets Syrienpolitik har opbakning fra Riyadh-gruppen, der består af Ahrar-ul-Sham og Den Islamiske Hær. Tyrkiets sanktionsprægede diplomati har formået at holde kurdiske PYD fra forhandlingsbordet. Man må heller ikke undervurdere Tyrkiets helt afgørende position i EU’s flygtningekrise. Tyrkiet er bogstavelig talt EU og USA’s fysiske grænse til Syrien og til IS. Vesten har på nuværende tidspunkt ikke råd til at miste Tyrkiet.

 Tyrkiet frygter kurdisk selvstyre

I et interview til undertegnede sagde Selahattin Soro fra KNK, at PYDs gode relationer til både USA og Rusland overskygges af stormagternes egne interesser. ”Rusland var ikke ivrig nok til at have os med i forhandlingerne. Det skyldes, at vi ikke støtter Assad-regimet. Vi støtter en forenet men demokratisk og sekulær Syrien, uden Assad på sigt. Rusland har derfor satset på de Assad-venlige såkaldte oppositioner. Så er der jihadisterne på den anden side af forhandlingsbordet, som vi har kæmpet mod i 5 år. Det er altså to ekstremer der mødes i Geneve og ikke de demokratiske kurdiske styrker, som har præsteret en tredje vej, en demokratisk model for Syrien og Mellemøsten”, sagde Soro. Han afslørede endvidere, at et repræsentationskontor for kurdiske PYD ved Moskva, bliver åbner den 10. Februar 2016.

Tyrkiet har længe været under kritik, for at større islamiske grupper i Syrien, heriblandt IS. Om end landet retorisk er gået ind i kampen mod IS, har det i praksis ikke udkæmpet noget slag mod dem. IS har stadig kontrol over Cerablus, der er organisationens eneste bevarede grænse til Syrien. Kurdiske YPG har satset på at vinde Cerablus fra IS.

Hvis kurderne overtager Cerablus, betyder det at de får kontrol over hele den nordsyriske grænse til Tyrkiet. Dette er skrækscenariet for Tyrkiet. En fuldt kurdisk kontrolleret grænse til Syrien vil nemlig også overskygge Tyrkiets planer om at oprette en bufferzone i det nordlige Syrien. Derfor har Tyrkiet tyet til trusler og sanktioner mod sine allierede i NATO, hvis ikke de agerer efter Tyrkiets spilleregler. Senest med udenrigsminister Cavuşoğlus udmelding om boykot af Geneve.

Stærk Assad-opposition foretrukket fremfor stærk IS-opposition

De inviterede parter til fredsforhandlingerne bærer præg af, at der er større fokus på en mægling mellem Assad-regimet og nogle af de stærkeste oppositionsstyrker. Eftersom kurdiske PYD ikke er i direkte opposition til Assad, men hovedsageligt kæmper mod IS, har “Geneve bidt i det sure æble og ofret PYD fremfor Ankara”, skriver Tyrkiske seniorjounalist Cengiz Çandar i sin klumme på den tyrkiske netavis Radikal. Çandar skriver også, at Vestens svaghed overfor Tyrkiet, baner vejen for en Putin, der får en åbenlys mulighed for at bruge kurder-kortet mod Tyrkiet.

Som det ser tegner sig ud nu, kommer der ingen endelige løsninger ved det kommende Geneve-møde. De Masturi har allerede luftet rygter om at PYD på sigt får en vigtig rolle i Geneve. Men først når parterne er tættere på en reel fredsforhandling og det ligger stadig langt fremme i perspektivet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s